Aklı Bir Karış Havada kitap özeti

İtalyan Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Susanna Tamaro tarafından kaleme alınan romanın kahramanı 12 yaşındaki Ruben’dir. Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden ve geniş bir hayal dünyasına sahip olan Ruben, büyükannesi tarafından büyütülmektedir. Ruben bir gün bahçede cirit ile oynarken cirit yanlışlıkla, eğitimini üstlenen Oskar’a saplanır. Öğretmeninin öldüğünü düşünen Ruben evden kaçar ve böylece Ruben için yeni bir hayat başlar. Bu yeni hayatta Ruben’i aksiliklerle dolu bir serüven beklemektedir.Bir trene binerek kaçmaya başlayan Ruben’in amacı, bütün mirasını kendisine bırakan Amerika’daki büyük amcasının yanına gitmektir. Başkente giden trende Spartaco adında bir askerle tanışır. Spartaco’nun teklifiyle elbiselerini değişirler. Trende biri yaşlı, diğeri kör iki kadınla karşılaşır ve onlara yardımcı olur fakat yolculuk boyunca kadınlardan kurtulamaz. Tren gece yarısı başkente ulaşır. Ruben yaşlı kadın ile birlikte kadının evine gider ve uzun süre burada kalır. Kör kadını her gün gezintiye çıkaran Ruben, bir süre burada para biriktirip daha sonra da kaçmayı planlıyordu. Nihayet bir gün kaçar ve bir kamyona atlar fakat parasını yanına alamamıştır. Kamyonun şoförü trende tanıştığı Spartaco çıkar. Ruben başından geçenleri ona anlatır. Spataco Ruben’e, bir film ekibinin dublör aradığını, dublör olmayı kabul ederse çok iyi para kazanabileceğini ve Amerika’ya gidebileceğini söyler. Ruben teklifi kabul eder ve dublörlük için antrenman yapmaya başlarlar. Bir süre sonra paraları biter. Ruben, Spartaco ile birlikte yaşlı kadının evinde kalan parasını almak için eve gider ve Spartaco evden parayı alır. Spartaco paranın kendisinde kalmasının daha iyi olacağını söyler, Ruben de bunu kabul eder.
Dublör olabilmek için yaptıkları antremanlar nihayet sona erer ve Spartaco son kez bir test yapmaları gerektiğini söyler. Bunun üzerine bir akşam vakti Ruben bir binaya çıkar, Spartaco işaret verdiğinde harekete geçecektir. Fakat Spartaco paralarla birlikte ortadan kaybolur. İşaretin geldiğini sanan Ruben koşmaya başlayınca binadan aşağıya düşer. Ayıldığında yanı başında Baron Aurelio adında birisi vardır. Baron Aurelio, Ruben’in üzerindeki asker kıyafetlerinden onun bir kânun kaçağı olduğunu düşünür. Ruben’e, evde kalarak kendisine uşaklık yapması durumunda ele vermeyeceğini söyler. Baron Ruben’i sevgilisi Domitilla ile tanıştırır. Domitilla bir kahindir ve Ruben onun gizli güçleri olduğunu düşünerek kadından korkar. Artık Ruben, Baron ve sevgilisinin evinde yaşamaya ve onlara uşaklık yapmaya başlamıştır. Hem burada biraz para biriktirmek hem de Domitilla’dan korkusundan dolayı kaçmayı düşünmez. Fakat işler hiç de düşündüğü gibi gitmez. Baron’un evinde yaklaşık üç ay geçiren ve hiç para alamayan Ruben, Baron’un yatak odasındaki çekmecede bulunan parayı alarak kaçmayı planlar. Fakat kaçmayı düşündüğü günden bir gün önce Baron’un kendisine tecavüze kalkışmasıyla parayı alamadan evden kaçar.
Baron’un elinden kurtulan Ruben bir otobüse biner ve son durakta iner. Dinlenmek amacıyla boş sandığı bir villanın bahçesine sığınır. Villadan çıkan Bayan Margy adındaki yaşlı kadın, Ruben’i beklediği bahçıvan sanarak eve alır. Ruben kadından iş karşılığında Amerika için bir uçak bileti ister. Yaşlı kadın evi Ruben’e emanet ederek evden ayrılır ve bir seyahate çıkar. Ruben aylarca hiç bilmediği bahçıvanlık işiyle uğraşır. Bir gün bahçeye arızalanan küçük bir uçak iner. Uçağın pilotu Arturo arkeo-piottur ve sesler üzerine ilginç bir araştırma yapmaktadır. Arturo ve Ruben geceyi birlikte konuşarak geçirirler. Arturo’nun anlattıkları Ruben’in hayli ilgisini çeker. Ertesi gün uyandığında Arturo’nun uçağıyla gittiğini görür. Arturo’nun tekrar bahçeye inebilmesi için bahçeyi küçük bir uçak pistine dönüştürür. Fakat ev sahibinin aniden çıkıp gelmesiyle evi terk eder. Limana giden Ruben bir gemiye biner ve artık onun için yeni bir serüven başlar. Gemide önce bulaşıkçılık daha sonra barmenlik yapar. Fakat talihsiz olaylar bir türlü peşini bırakmaz. Gemi dev bir dalgaya yakalanır ve kaptanın ustalığı sayesinde bir ada limanına sığınır. Ruben sahilde dinlenirken gemi limandan ayrılır ve Ruben adada kalır. Fakat birden adaya bir uçak iner. Bu Arturo’dur ve Amerika’ya gitmektedir. Arturo, Ruben’i yanına alır ve birlikte Amerika’ya doğru yola çıkarlar. Ruben artık okyanus üzerinde gitmek istediği yere doğru yol almaktadır.
 

ÖZETBLOG Tüm Hakları Saklıdır © Dizayn by ZaZa